2012-02-11

Balanced, Unbalanced, TS, TRS, Grounding, Shielding

Jestli vás zajímá otázka vzniku brumu v audiosystémech a umíte anglicky, doporučuju přečíst tyto dva články:

http://www.rane.com/note110.html
http://www.rane.com/note151.html

Jestli jsem to dobře pochopil, brum by nemusel vůbec vzniknout, kdyby výrobci vždy používali symetrické zapojení a zem z jacku (stínění) vždy napojili na kostru (šasi) zařízení přímo u vstupu/výstupu. Signálová zem pak propojit s kostrou vždy jen na jednom místě uvnitř daného zařízení. Toto řešení prý garantuje absenci brumu. Jenže neumoznuje použití nesymetrických kabelů, a proto ho výrobci vesměs zavrhli.

Z toho vyplývá, že brum v mém případě nemusí odstranit ani symetrický kabel. Jedna varianta je uprava zařízení, ale tím zanikne záruka a navíc bych se bál, že něco pokazím. Další varianta je nějaký trafo či DI box, což bych nerad, ale možná se k tomu nakonec dopracuju. V tuto chvíli tedy naději vkládám do symetrického kabelu s přerušenou zemí (tedy se stíněním zapojeným jen na jednom konci kabelu).

Jsem rád, že jsem neobjednal hotové symetrické kabely, protože ty nejspíš mají konektory zalité gumou = obtížně upravitelné.

Jsem zvedav, co o tomhle kocourkově (napojení stínění na kostru zaručuje absenci brumu, ale místo toho stínění bývá napojené na signálovou zem, což umožnuje vzniku brumu i při symetrickém zapojení) soudí zkušenější.




No comments:

Post a Comment